Menu

Další

Cyklistika

Tour Down Under 4. etapa

Víťaz: Daryl Impey (Mitchelton-Scott)

konec

18.01.2019, 03:10 • Miroslav Kováčik sk

Víťazom štvrtej etapy cyklistických pretekov Tour Down Under 2019 sa stal juhoafrický majster Daryl Impey. Ako sme predpokladali, chlieb sa začal lámať v záverečnom stúpaní Corkscrew Road. V ňom stratil kontakt s najlepšími Peter Sagan a mierny náskok si vytvorilo kvarteto Michael Woods, Richie Porte, George Bennett a Wout Poels. Zdalo sa, že z nich vzíde dnešný víťaz, no opak bol pravdou. V poslednom kilometri boli dostihnutí početnou skupinou, z ktorej bol najrýchlejší Daryl Impey. Okrový dres si udržal dnes druhý Patrick Bevin a ďalšie pódium si pripisuje na konto Luis León Sánchez. Ja vám ďakujem za pozornosť a pozývam vás sledovať aj záverečné etapy tohto podujatia. (05:07:13)

Priebežné poradie po štvrtej etape:

1. Patrick Bevin (CCC Team) 13:23:30 hod.
2. Daryl Impey (Mitchelton-Scott) +0:07
3. Luis León Sánchez (Team Astana) +0:11
4. Christopher Hamilton (Sunweb) +0:21
5. Ryan Gibbons (Dimension Data)
6. Jan Polanc (UAE Emirates)
7. George Bennett (Team Jumbo-Visma)
8. Ruben Guerreiro (Kaťuša-Alpecin)
9. Diego Ulissi (UAE Emirates)
10. Michael Woods (EF Education First Pro Cycling).

Konečné poradie dnešnej etapy:

1. Daryl Impey (Mitchelton-Scott) 3:03:27 hod.
2. Patrick Bevin (CCC Team)
3. Luis León Sánchez (Team Astana)
4. Ruben Guerreiro (Kaťuša-Alpecin)
5. Rubén Fernandez (Movistar)
6. George Bennett (Team Jumbo-Visma)
7. Diego Ulissi (UAE Emirates)
8. Michael Woods (EF Education First Pro Cycling)
9. Christopher Hamilton (Sunweb)
10. Dylan van Baarle (Team Sky) – všetci rovnaký čas

CIEĽ

Víťazom dnešnej etapy sa stáva DARYL IMPEY! Vlaňajší víťaz celkového poradia si trpezlivo počkal na svoju šancu. Najskôr nastúpil Luis León Sánchez, následne v okrovom drese Patrick Bevin, ale juhoafrický šampión sa za nimi krásne vyviezol a suverénne zvíťazil.

1 km

Dostávame sa do posledného kilometra. Vedúce kvarteto napokon svoj náskok neudržalo a bolo dostihnuté početnou skupinou pretekárov. Toto isté zažil pred troma rokmi Richie Porte.

3 km

Veľa nechýbalo k tomu, aby v zjazde do seba narazili Wout Poels a George Bennett. Našťastie to obaja ustáli, a tak pokračujú v hre o víťazstvo. Michael Woods zažíva podobnú situáciu ako na svetovom šampionáte, keď takisto finišovala skupina štyroch pretekárov.

5 km

Peter Sagan dnes s určitosťou nevyhrá, pretože hlavní favoriti rozprúdili tempo a oddelili sa od zvyšku pelotónu. Vpredu tak aktuálne máme už len kvarteto cyklistov v zložení Michael Woods, Richie Porte, George Bennett a Wout Poels.

7 km

Hermann Pernsteiner sa zbavil svojich kolegov a pokračuje sám. Za chrbtom však má pelotónom, s ktorým trošku začína strácať kontakt Peter Sagan. Bol však pri ňom Daniel Oss, tak verme, že Talian ešte pomôže Slovákovi vrátiť sa späť.

8 km

Podľa záberu z vtáčej perspektívy možno odhadovať náskok vedúcej trojice na približne 15-20 sekúnd. Vyzerá to tak, že pelotón si situáciu postráži a o víťazstvo sa bude bojovať v špurte malej skupiny aj s Petrom Saganom.

10 km

Vstupujeme do záverečných desiatich kilometrov a zároveň aj do stúpania prvej kategórie Corkscrew Road. To vrcholí 5,7 kilometra pred cieľom. Meria 3700 metrov, priemerný sklon dosahuje 6,4%, ale v druhej časti sú aj extrémne náročné 15-percentné úseky.

12 km

Bohužiaľ, už dlhší čas nemáme k dispozícii údaj o rozostupe už len vedúcej trojice a pelotónom. V ňom by nemal chýbať ani Peter Sagan, ktorý dnes teoreticky môže vziať Patrickovi Bevinovi dres lídra klasifikácie.

14 km

Celodenný únik sa začína pomaly drobiť. Najmä Miles Scotson hýri aktivitou a udržať sa ho snaží aspoň Hermann Pernsteiner. Jazdec Movistaru Jasha Sütterlin troška viac stráca, ale nie je to beznádejná situácia.

17 km

Tak napokon austrálsko-belgická snaha k ničomu nebola. Šestica pretekárov vpredu naďalej jazdí spoločne a stále by mala mať približne minútový náskok pred pelotónom. Ten by mal trošku zrýchliť.

20 km

Dvadsať kilometrov zostáva do konca dnešnej etapy. Postupne sa začína pretekať aj medzi pretekármi z vyše 100-kilometrového úniku. Miles Scotson a Thomas De Gent sa snažia v zjazde trošku uniknúť svojim kolegom a vypracovať si náskok.

23 km

Vpredu naďalej jazdia Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale), Hermann Pernsteiner (Bahrain Merida), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Jasha Sütterlin (Movistar), Miles Scotson (Groupama-FDJ) a Nick White (Austrálska reprezentácia). Ich náskok je tesne nad minútovou hranicou.

26 km

Cyklisti prechádzali zjazdom, kde sa ich rýchlosť vyšplhala aj nad úroveň 70 km/h. Zatiaľ sme neboli svedkami nejakého pádu, čo je samozrejme len dobre. Takisto sa už tešíme na stúpanie Corkscrew Road.

29 km

Tak ešte menej ako 90 sekúnd má k dispozícii vedúci poltucet pretekárov. V pelotóne vidíme vpredu najmä dresy tímov Mitchelton-Scott, CCC Team a EF Education First Pro Cycling. "Saganovci" zatiaľ šetria sily, ktoré sa v závere určite zídu.

Tour Down Under 4. etapa

Víťaz: Daryl Impey (Mitchelton-Scott)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Konečné poradie dnešnej etapy:
1. Daryl Impey (Mitchelton-Scott) 3:03:27 hod.
2. Patrick Bevin (CCC Team)
3. Luis León Sánchez (Team Astana)
4. Ruben Guerreiro (Kaťuša-Alpecin)
5. Rubén Fernandez (Movistar)
6. George Bennett (Team Jumbo-Visma)
7. Diego Ulissi (UAE Emirates)
8. Michael Woods (EF Education First Pro Cycling)
9. Christopher Hamilton (Sunweb)
10. Dylan van Baarle (Team Sky) - všetci rovnaký čas

Horská prémia Corkscrew Road (5 km):
1. George Bennett (Team Jumbo-Visma) 10b.
2. Richie Porte (Trek-Segafredo) 6b
3. Michael Woods (EF Education First Pro Cycling) 4b.
4. Wout Poels (Team Sky) 2b.
Šprintérska prémia (71 km):
1. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) - 3s
2. Hermann Pernsteiner (Bahrain Merida) -2s
3. Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale) - 1s
Šprintérska prémia (100 km):
1. Nick White (Austrálska reprezentácia) - 3s
2. Jasha Sütterlin (Movistar) - 2s
3. Miles Scotson (Groupama-FDJ) - 1s