Menu

Další

Cyklistika

MČR a SR v cestnej cyklistike 2018 - muži

Víťazi: Peter Sagan a Josef Černý

konec

24.06.2018, 13:00 • Miroslav Kováčik sk

Spoločné majstrovstvá Českej a Slovenskej republiky v cestnej cyklistike ovládol Peter Sagan. Líder tímu Bora-Hansgrohe bol od začiatku aktívny a napokon doviedol do úspešného konca viac než 90-kilometrový sólový únik. Na druhom mieste skončil jeho brat Juraj a tretie miesto v slovenskej časti berie Michael Kolář. Český šampionát totálne ovládol tím Elkov – Author Cycling Team. Národným šampiónom sa stal Josef Černý pred Janom Bártom a Jakubom Otrubom. Navyše, posledný menovaný ovládol kategóriu do 23 rokov. Najlepším Slovákom v tejto kategórii je Matúš Štoček zo zoskupenia Petroli Firenze. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok víkendu. (15:42:07)

Najlepšia desiatka dnešných pretekov:

1. Peter Sagan (Bora-Hansgorhe) 4:55:56 hod.
2. Juraj Sagan (Bora-Hansgorhe) +2:16
3. Josef Černý (Elkov – Author Cycling Team) +2:25
4. Jan Bárta (Elkov – Author Cycling Team) +2:49
5. Jakub Otruba (Elkov – Author Cycling Team) +2:49
6. Adam Ťoupalík (Corendon-Circus) +3:46
7. Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors) +4:12
8. Matěj Zahálka (Elkov Author Cycling Team) +5:14
9. Vojtěch Hačecký (Elkov Author Cycling Team) +5:50
10. Karel Hník (Pardus TUFO Prostějov) +:6:03
...
12. Michael Kolář (Bora-Hansgorhe) +6:06.

CIEĽ

Dnešné preteky sa napokon končia triumfom bratskej dvojice Saganovcov. Ako druhý preťal cieľovú čiaru Juraj Sagan. Šťastím žiari aj Josef Černý, ktorý sa stáva majstrom Českej republiky. U našich západných susedov sa teší tím Elkov – Author Cycling Team, keďže druhé miesto berie Jan Bárta a tretie Jakub Otruba.

CIEĽ

PETER SAGAN získava svoj šiesty titul majstra Slovenska. Po absolútne dominantnom výkone deklasoval konkurenciu a bude môcť nosiť dres národného šampióna. Víťazne dvíha ruky nad hlavu a dáva svojim súperom jasným signál, že na Tour de France je pripravený.

1 km

Posledné stúpanie nenarobilo Petrovi Saganovi najmenšie problémy. Je jasné, že istým spôsobom napodobní výkon Chrisa Frooma z 19. etapy Giro d'Italia, keď jazdec tímu Sky vyhral tiež po takmer 90-kilometrovom sólovom úniku.

2 km

Peter Sagan má pred sebou posledné stúpanie a záverečných 2000 metrov. Pomaly už môže rozdávať úsmevy a pokojne by mal čas aj na to, aby sa pri trati odfotil s nejakými slovenskými fanúšikmi.

4 km

Z tretej skupiny si vystúpil Jan Bárta. Bývalý tímový kolega Petra Sagana z Bory-Hansgrohe smeruje za ďalším druhým miestom v rámci českého šampionátu. Zaujímavosťou je, že striebro si vybojoval aj v časovke.

6 km

Josef Černý si drží takisto komfortný náskok pred skupinou okolo Zdeněka Štybara. On je pre zmenu blízko k druhému titulu majstra Českej republiky. Aby toho nebolo málo, za 3. miestom smeruje Juraj Sagan.

8 km

Televízne kamery si teraz vyberajú Petra Sagana, ktorý po takmer piatich hodinách v sedle vyzerá veľmi dobre. Dnes možno jeho výkon hodnotiť len v superlatívoch. Šiesty titul majstra Slovenska má na dosah.

10 km

Na 99% je už v tejto chvíli rozhodnuté o držiteľoch majstrovských dresoch. Peter Sagan má náskok viac než troch minút. Josef Černý, ktorý si vystúpil od skupiny prenasledovateľov by mal mať náskok približne pol minúty pred Zdeněkom Štybarom.

12 km

Josef Černý pokračuje s Jurajom Saganom a vzďaľuje sa od svojich českých konkurentov. Zdeněk Štybar zrejme nebude mať dostatok síl po predošlej sólovej jazde a nebude bojovať o dres národného majstra.

14 km

Josef Černý zaútočil spoločne s Jurajom Saganom. Táto dvojica sa odčlenila od skupiny unaveného Zdeněka Štybara. No, pokiaľ sa im podarí vydržať nastolené tempo ešte chvíľu, tak zlomia odpor pretekára tímu Quick-Step Floors.

16 km

Peter Sagan vstupuje do posledného okruhu a k dispozícii má stále komfortný náskok. Zaujímavé veci sa však udiali za ním, pretože Zdeněk Štybar bol dostihnutý päticou pretekárov, vrátane Juraja Sagana. Michael Kolář troška zaostáva.

19 km

Dostávame sa do posledných dvadsiatich kilometrov dnešných pretekov. Peter Sagan je naďalej na prvom mieste a o druhé miesto v slovenskom šampionáte si to rozdajú Juraj Sagan a Michael Kolář.

22 km

Tretia skupina, v ktorej sú aj Juraj Sagan či Michael Kolář, nestačí na tempo rodáka z mesta Planá. Zdeněk Štybar znásobuje svoj náskok a pretekári tímu Elkov – Author Cycling Team nevyvíjajú nejaké vysoké tempo.

25 km

O titule slovenského majstra i mene celkového víťaza dnešných pretekov je zrejme rozhodnuté. Napínavejší by mal byť súboj o dres českého šampióna, pretože Zdeněk Štybar pokračuje vo svojom úniku.

28 km

Elkov – Author Cycling Team bude mať čo robiť, pretože Zdeněk Štybar si vypracoval náskok na hranici 40 sekúnd. Okrem toho si môžeme povedať, že Peter Sagan je na čele pretekov s náskokom 3:20 minúty pred spomínaným jazdcom tímu Quick-Step Floors.

MČR a SR v cestnej cyklistike 2018 - muži

Víťazi: Peter Sagan a Josef Černý

konec

Zpět na online


Statistiky:
Najlepšia desiatka dnešných pretekov:
1. Peter Sagan (Bora-Hansgorhe) 4:55:56 hod.
2. Juraj Sagan (Bora-Hansgorhe) +2:16
3. Josef Černý (Elkov - Author Cycling Team) +2:25
4. Jan Bárta (Elkov - Author Cycling Team) +2:49
5. Jakub Otruba (Elkov - Author Cycling Team) +2:49
6. Adam Ťoupalík (Corendon-Circus) +3:46
7. Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors) +4:12
8. Matěj Zahálka (Elkov - Author Cycling Team) +5:14
9. Vojtěch Hačecký (Elkov - Author Cycling Team) +5:50
10. Karel Hník (Pardus TUFO Prostějov) +:6:03
...
12. Michael Kolář (Bora-Hansgorhe) +6:06